Geschiedenis van papier

Home/Timeline Stories/Geschiedenis van papier

Het ontstaan van papier

Aangenomen wordt dat Cai Lun, een Chinees, in 105 n. Chr. het papier heeft uitgevonden. Hij klopte vezels van bamboeriet, de bast van de papiermoerbei en zijdeafval tot brij. Die brij verdunde hij met water en liet het drogen: hij had papier gemaakt. Inmiddels hebben grafvondsten aangetoond dat men in China vóór onze jaartelling al een soort van papier gebruikte. Uit recente archeologische vondsten in het noordwesten van China is gebleken dat het papier vrijwel zeker al bestond in de Han-dynastie (206 voor Chr.)

Het oogsten van de grondstof voor papier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het koken van de vezels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het scheppen van papier

Het uitpersen van het gevormde blad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het drogen van het papier

 

 

 

 

 

 

 

Het ontstaan van papier2017-11-02T20:47:36+01:00

Papyrus

Het woord papier verwijst naar de papyrusplant. Deze plant groeit aan de waterkant van rivieren in het Midden-Oosten, zoals de Nijl. Het “papier” van de papyrusplant werd eerst door de Babyloniërs, daarna door de Egyptenaren (rond 3000 v. Chr.) en vervolgens door Grieken en Romeinen gebruikt om voornamelijk contractuele afspraken vast te leggen.

Papyrusplant. foto by Marchal from Germany

Het papier uit de papyrusplant werd gemaakt door de stengel en de bladeren van de papyrusplant op elkaar te leggen en door het uitoefenen van druk met elkaar te verbinden. Dit was een vrij moeizaam en langdurig proces. De papyrusrepen werden met elkaar verbonden door er met hamers op te slaan. Daarbij kwam er sap uit de bladeren dat weer diende als lijm tussen de repen.

Papyrus2018-08-30T22:29:58+02:00
Ga naar de bovenkant