De toekomst van het papiermuseum

Door alle betrokkenen ( de initiatiefnemers Kees van Dongen, Hans Bregman, de stichting papiergeschiedenis Renkum, de vele vrijwilligers onder leiding van Marja Schippers, vrienden van het papiermuseum, gemeente Renkum, Smurfit Kappa Parenco, Schut papier, John Bartels van de partij Renkumse Dorpen)  wordt hard gewerkt aan een definitieve toekomst van het papiermuseum. Naast het onderzoeken van de mogelijkheden voor subsidie wordt er ook hard gewerkt aan een nieuwe inrichting en komen contacten met andere organisaties en scholen steeds meer tot stand.

Een goede doorstart van het museum is afhankelijk van vrijwilligers. Naast vrijwilligers die tijdens de openingsdagen assistentie willen verrichten zijn we mede opzoek naar een eigen bestuur voor het papiermuseum. Mensen die het een het als een uitdaging zien om zich in te zetten om van een tijdelijk museum een definitief museum te maken die naast het normale museum wezen het papiermuseum kunnen laten fungeren als een opleiding/training en ontmoetingsplaats met als overeenkomst papier.

Mocht U zich hierin herkennen neem dan contact op met ons en we zullen u met plezier en enthousiasme te woord staan en gezamenlijk zoeken naar de mogelijkheden. Contact opnemen kunt u via het contactformulier Hier

Verkiezing beste burgerinitiatief Renkum door D66

D66 Renkum organiseert jaarlijks het beste burgerinitiatief van het jaar. Van alle initiatieven wordt een selecte gemaakt en worden de beste 10 initiatieven uitgekozen waar uiteindelijk door een ieder op gestemd kan worden. Tijdens de bekendmaking van het beste initiatief kan een ieder zijn initiatief nogmaals toelichten. Dit werd voor het papiermuseum gedaan door Kees van Dongen die het belang van het papiermuseum en de vele vrijwilligers nogmaals enthousiast over het voetlicht kon brengen.

De winnaar werden de Vrijwilligers die op kerstavond lichtjes op de Airbornebegraafplaats plaatsen maar voor het papiermuseum was een mooie derde plaats weggelegd. Op bijgaande foto zijn alle 10 genomineerden weergegeven.
Op bijgaande link kun je de video van de uitreikingsceramonie bekeken worden. De video is gemaakt door Fred Hageman.

https://www.facebook.com/veluwezoominbeeld/videos/549641142212012/

De opening van het papiermuseum

Nu, met de tomelose inzet van  Hans Bregman, Kees van Dongen en Marja Schippers wordt het pand van Zeeman omgetoverd tot een echte papiertentoonstelling en hebben we voldoende vrijwilligers die ons kunnen helpen het museum gestalte te geven en te draaiende te houden.
Onderstaand een indicatie van de bouwfase.

In het museum zal ruim aandacht gegeven worden aan de historie van het papier en de weg die het ontstaan van papier heeft afgelegd van China tot Nederland. Naast de papiermolens die hier in het beekdal van Renkum en Heelsum hebben gestaan zal aandacht worden besteed aan de papierfabricage na 1900 in deze omgeving zoals De firma Pannekoek, Van Gelder, nu Parenco, en Schut papier.
Op diverse schermen en in een verkleinde biscoop zijn diverse films te zien over het verleden en het heden van papier maken. tevens bestaat de mogelijkheid om zelf papier te scheppen en er is een leuke kleurwedstrijd voor de kinderen.

Openingstijden van het museum: Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Entreeprijzen: Volwassenen € 3,-. Jongeren van 13 tot 18 jaar: €1,-. Kinderen tot 13 jaar: gratis.
Groepen op afspraak; kosten € 50,-

De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Agnes Schaap. Ze sprak lovende woorden over de papiertentoonstelling en hoopt dat het ooit tot een definitief papiermuseum komt.