Cool Timeline

De tijdlijn van De Veentjes / Schut
De tijdlijn van De Veentjes / Schut

        tijdlijn de veentjes / firma Schut

Karst Janssen plaatst de molen
Karst Janssen plaatst de molen

1693 Karst Janssen (van de Kamp) heeft volgens een akte van 1757 deze papiermolen getimmerd, die in het protocol van Doorwerth (1) omschreven wordt als ‘de papiermole ten zuydwesten van de koornmole, ten zuyden van de beek, even boven de Veentjes of Schaapsbrugge’. Een jaartal wordt niet vermeld; de molen…
Lees meer

De kinderen van Jan Daniels Schut erven de molen

1716 Toen Jan Daniels Schut omstreeks 1716 overleed, erfden zijn drie kinderen de molens. Het was al bekend dat zijn schoonzoon Jan Claassen Wegenaar zich met de twee Heelsumse molens occupeerde, maar de molen op de Kamp in de jaren 1726 – 1734 afstootte. In 1731 bezaten Wegenaar en zijn…
Lees meer

Reynder Pauwels Schut begint als pachter van De Veentjes
Reynder Pauwels Schut begint als pachter van De Veentjes

kadasterkaart de Veentjes 1757 De molen werd nu verpacht; de eerste ons bekende pachter- maar hij kan nog een voorganger hebben gehad- was Reijnder Pouwels Schut, in december 1727 geboren te Oosterbeek geboren als zoon van Pauwel Martens Schut papiermaker op de Elshegge aan de Gielenbeek in Oosterbeek en Elisabeth…
Lees meer

Paul Schut nemt de molen over

1792 Reynder Pouwels Schut heeft op 24 mei 1792 de molen voor 3900 gulden verkocht aan Pouwel (Paul) Schut, die hiervoor 1000 gulden leende van de koopman Dirk Lenting, een lening die in 1800 is afgelost. Deze Paul Schut was niet Reynders zoon, maar de zoon van Marten Pouwels Schut,…
Lees meer

Marten Schut zet het bedrijf voort
Marten Schut zet het bedrijf voort

1830 De oudste zoon Marten Schut zette het bedrijf voort. In april 1835 kocht Marten van zijn vier broers hun aandeel in de molen voor 2800 gulden. Twee jaar later trouwde hij op 38 jarige leeftijd in 1837 met Jacoba van Ommeren. Ze kregen samen twee zonen Paul en Gerrit.…
Lees meer

De molen en huis branden af.
De molen en huis branden af.

1895 Op 6 mei 1895 brandde de fabriek echter geheel af, ook molen en woonhuis. In de Arnhemse courant verscheen het volgende artikel: “ Renkum, 6 mei. Heden voormiddag elf uur ontstond brand in de papiermolen met woonhuis van de heer G.Schut, te Heelsum – Doorwerth. Vonken uit den schoorsteen…
Lees meer

De vennootschappen van G.Schut en Zonen

1905 In 1905 werd de firma G. Schut & Zonen opgericht waar Vader Gerrit, en de zonen Marten en Hendrik de vennoten waren. In 1912 wordt de broer van Marten en Hendrik, Gerrit Pouwel Jacob als vennoot toegevoegd. In September 1917 trok Gerrit, inmiddels 78 jaar oud, zich uit de…
Lees meer

De geschiedenis van de gasmotor van Schut
De geschiedenis van de gasmotor van Schut

In 1907 wordt bij Thomassen in Arnhem een motor besteld door de papierfabriek de firma G.Schut en Zonen te Heelsum. De eerste zware motor was de zuiggasmotor K 1, motor nr. 191 met een vermogen van 110 pk bij 170 omw. /min en met een zuigerdiameter van bijna 500mm. De…
Lees meer

Oprichting NV Schut

1948 In 1948 werd de firma omgezet in een N.V., om het kapitaal te verkrijgen wat nodig was voor nieuwe machines. Er is toen voor rond een half miljoen gulden geïnvesteerd. In 1967 werd de fabriek uitgebreid met een tweede fabriekshal. De N.V. Papierfabriek voor heen G. Schut en Zn.…
Lees meer

Gelderse Papiergroep NV wordt eigenaar

In 1982 gaan de aandelen van de familie Schut over naar De Gelderse Papiergroep NV. Dit brengt meteen de productie met zich mee van het authentieke en wereldberoemde ‘Van Gelder Oud Hollands’ en serie gevergeerde brieven en enveloppen. Met en zonder watermerk. Met schepranden.

Schut BV wordt onderdeel van een frans bedrijf

Sinds 1 juli 1998 is Papierfabriek Schut B.V. onderdeel van de Franse groep Exacompta Clairefontaine S.A. Binnen deze groep kan Schut Papier met een grote mate van zelfstandigheid ondernemen. Hiermee is de juiste basis gelegd voor een gezonde toekomst.