Schut papier in Heelsum

Sinds 1618 worden bij Schutpapier mooie papiersoorten gemaakt. Onder andere kunstenaarspapier en gekleurd papier.

Grondstoffen en papierpulp

Op basis van een recept wordt de juiste samenstelling gemaakt voor de pulp (vezels, hulpstoffen en water). Het meeste papier wordt gemaakt naar de exacte wens van de klant.

Maken van een watermerk

Het is mogelijk om papier te laten maken met een watermerk. Dit watermerk wordt via de “Egoutteur” (cilinder) in het papier gemaakt. De egoutteur wordt gesoldeerd met het onderwerp van de klant.

Malen van de pulp en de papiermachine

Na het vervezelen wordt de pulp gemalen. De papierpulp bestaat dan uit 99% water. De pulp komt op de machine en wordt gezeefd.

Persen en drogen van papier

Langzaam wordt het papier geperst (waterpercentage is hierna 50%) en via de stoomcilinder wordt het papier gedroogd. Het papier bestaat dan nog maar uit 7% water.

Glad maken en oprollen van papier

Het papier wordt glad gemaakt (satinage) en daarna opgerold op de tamboer (grote rol). Tijdens de productie wordt het papier ook op de machine gecontroleerd met meetapparatuur, zo kan er makkelijk bijgestuurd worden.

Kwaliteitscontrole in het laboratorium

In het eigen laboratorium wordt het papier goed onderzocht en gecontroleerd zodat de kwaliteit gewaarborgd kan worden.

Snijden van papier

De grote rol (tamboer) wordt gesneden in kleinere rollen, zodat het papier verder bewerkt kan worden.

Maken van vellen papier

Sommige klanten kopen het papier per vel, het papier moet dus van de rol versneden worden naar vellen.

Maken van blocks

Ook worden er bij Schut Papier blocks gemaakt. Het papier wordt dan nog een keer op maat gesneden, gelijmd en voorzien van een voorblad. Een block is klaar om in de winkel verkocht te worden.

Wij hopen dat deze site wat meer inzicht heeft gegeven hoe papier wordt gemaakt bij Schutpapier en dat jullie het leuk hebben gevonden.

Het verhaal “Hoe maak je papier” is uitgegeven door Stichting Papiergeschiedenis Renkum-Heelsum. Tekeningen: Gradus Vos©.